KOULUTUKSEN MERKITYS JA JÄRVIKALAN KÄYTTÖ

 

 

Sitrusgraavattua järvikalaa ja rucolasalaattia

12 annosta

800 g tuoretta vaaleaa ruodotonta  kalafilettä

4,5 dl sitruunamehua
2 chiliä

4 kpl punasipulia

2 tl valkosipulimurskaa

merisuolaa (hienoa)

rucolaa

jääsalaattia

- halkaise chilit ja poista siemenet veden alla, käytä hanskoja

- pienennä chilit ja leikkaa sipulit suikaleiksi

- leikkaa kala pieniksi kuutioiksi

- laita kalat ja sipulit kulhoon sekä lisää sitruunamehu, anna marinoitua väh. 2 tuntia

- pese salaatit ja kuivaa ne hyvin

- laita salaatit lautaselle ja nosta kalapalat salaatin päälle

- koristele annos sitruunalla ja tuoreyrteillä

 

Savolainen järvikalabouillabaisse

2,5-3 kg järvikalaa
sipulia
valkosipulia

kevätsipulia

purjosipulia
65 g voita

4 rkl tomaattipyrettä

2,5-3 litraa kalalientä

4 kpl laakerinlehteä

suolaa

maustepippureita
tomaattimurskaa 400 g
3-4 dl valkoviiniä

- puhdista kalat ja leikkaa kalat filepaloiksi, hienona kaikki sipulit

- freesaa voissa sipulit ja tomaattipure, lisää kalaliemi

- lisää mausteet ja valkoviini

- keitä hiljalleen n. 10-15min

- lisää kalat lopuksi ja hauduta muutama minuutti



Järvikalapyörykät

1,4 kg ruodotonta kalafilettä
2-3 tl hienoa merisuolaa
3-4 munanvalkuaista
caynnepippuria

2-3 rkl perunajauhoja
4-6 dl kuohukermaa

- laita kuutioidut kalafileet, suola, pippuri kutteriin ja sekoita

- lisää perunajauhot ja sekoita

- lisää kerma vähitellen ja tee tasainen kalamassa

- muotoile kahdella ruokalusikalla pyöryköitä massasta

- kypsennä pyörykät varovasti kalaliemessä hiljalleen




Mansikka-vaniljajuustokakku 12 annosta

80g leivontamargariini
200g digestive keksiä
murskattuna
15g liivatelehtiä

-laita liivatteet likoamaan kylmään veteen

-sekoita keksimuru ja sulatettu margariini keskenään ja tasoita seos irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle

-laita pohja kylmään

3kpl kananmunia
3dl kermaa(vispi)
300g vaniljatuorejuustoa
250g mansikoita hyvin soseutettuna
100g sokeria
20g vaniljasokeria

-erottele keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi

-vaahdota kerma ja sekoita valkuaiset kermavaahtoon

-lisää mansikkasose,sokeri ja vaniljasokeri vaahtoon,tarkista maku

-sulata liivatelehdet varovasti ja lisää täytteeseen

-kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi

-koputtele vuokaa varovasti että täyte tasoittuu myös reunoille

½ dl mansikkamehua
3kpl liivatelehtiä(a”3g kpl)

-sulata liotetut liivatelehdet sokeroituun mansikkamehuun ja anna jäähtyä kunnolla

-kiille ei saa olla yhtään lämmintä kun se kaadetaan täytteen päälle

-kaada kiille lopuksi täytteen päälle ja anna hyytyä kakun kylmässä

 


 

HEIKIN LÄHIRUOKAA