Kuvauspäiväkirja: Tiistai 9.8.2011

Nyt se sitten alkaa. Neljän viikon putki. Kuvauksia tehdään miltei yötä päivää eri puolilla Punkalaidunta.

Tuotantoryhmä kokoontui Punkalaitumen torilla varhain aamulla ja pienen palaverin jälkeen suunnattiin kohti Vehkajärveä. Ajo-ohjeena oli: kuudes tienhaaran sen ison männyn jälkeen. Mäntyjä riitti ja myös tienhaaroja, mutta löytyihän se Emmin mökki, jossa hän käy nukkumassa kesäisin. Tuottaja-Margit oli löytänyt jostain jäähallin kokoisen peräkärryn, johon oli pakattu kuvausryhmän kalusto. Muuten ihan hieno ratkaisu, mutta miten ihmeessä maasturin ja jäähallin yhdistelmä saadaan kääntymään Emmin mökin pihassa. Kameramies Mikko kuitenkin ilmoitti olevansa rekkamies, joten ei mitään hätää. Emmi vastaanotti porukan tapansa mukaan iloisena ja säteilevänä. Tervetulohalausten jälkeen kamerat ja mikrofonit asemiin ja kuvaamaan Emmin aamutoimia. Emmi kertoi heräävänsä kello 3.30 ja juovansa aamukahvit mökkinsä terassilla, josta avautuu aivan huikea näkymä aamuiselle järvelle. Tällä kertaa tosin tuota näkymää synkensi tummaakin tummempi pilvi, josta hetken kuluttua tulee vettä ja lujaa. Ulkokuvat pitää siis tehdä nopsaan. Kuvien teossa oli apuna ns. härpäke (Margitin nimitys). Kamera kiinnitettiin laitteeseen, jossa oli metalliputkia ja mm. painoja. Hienosti se härpäke toimi. Tuuli yltyi ja taivas sen kun tummeni. Kuvausryhmä teki kuitenkin töitään tapansa mukaan rauhallisesti ja määrätietoisesti. Ensimmäiset suuret vesipisarat tipahtelivat taivaalta, kun kuvauskalustoa lähdettiin kantamaan peräkärryyn. Juuri kun viimeisetkin romppeet oli nostettu kärryyn, taivas repesi. Vettä tuli kuin aisaa. Nopsasti autoon ja nokka kohti K-Market Pourua, jossa Emmi toimii kauppiaana veljensä Antti-Jussin kanssa. Emmi saapuu kaupalle kello viisi ja kertoi aluksi haahuilevansa ympäri kaupaa. Sen jälkeen kuppi kahvia ja odottamaan tavarantoimittajia. Sitten tavarat hyllyyn ja odottamaan aamun ensimmäisiä asiakkaita. Kuvausryhmä teki työtään kaupassa seuraamalla Emmin askareita. Lisäksi kuvattiin Antti-Jussia, joka palveli asiakkaita kaupan kassalla. Kameramies Mikko esitteli jälleen uuden tavan tehdä hienoja kuvia. Hän kiinnitti ostoskärryn alaosaan kameran, jolla kuvattiin mm. kärryä työntävän asiakkaan jalkoja. Minkälaisia vermeitä vielä näenkään näiden kuvausten aikana?

Kun kuvaukset K-Market Pourulla oli tehty kiirehdimme seuraamaan Sirpan ja Kalevin aamutoimia. Onneksi matka oli lyhyt ja sadekin tauonnut. Sirpa eli Sipuseiska keitteli teetä Kalevi-siipalleen, joka tietysti luki Punkalaitumen Sanomia. Teehetken jälkeen Kalevi lähti huristelemaan kohti työpaikkaansa ja Sirpa siirtyi omalle työmaalleen, omakotitalon alakertaan. Sirpa on käsityöläinen ja hänen tuotteisiinsa kuuluvat mm. erilaiset huovutetut asusteet. Kurkkaappa Sipuseiskan sivuja osoitteessa: www.sipuseiska.fi. Sirpa myy tuotteitaan kotoa käsin ja erilaisissa tapahtumissa eri puolella Suomea. Terttu poikkesi ostoksilla Sirpan luona ja kertoi, että tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun hän poikkeaa ostamaan Sirpalta jotain omaleimaista päällepantavaa. Kuvausryhmä sai saaliikseen paljon hienoja kuvia ja runsaasti Sirpan värikästä tarinointia.

”Nyt pitäisi saada jostain nosturi”, tokaisi tuottaja-Margit iltapäiväkahvien juonnin lomassa. ”Soita sille Jannelle”, tuumasi kuvaaja-Matti. Janne on paikallinen isäntämies, joka hommasi kuvausryhmälle nosturin talonpoikaismuseolla tehtyihin kuvauksiin. ”Ei onnistu tällä aikataululla”, epäili äänimies-Lassi. Punkalaitumella kuitenkin tämäkin onnistuu. Janne lupasi toimittaa nosturin kunnan keskusviheriölle parin tunnin kuluttua. Sitten vain Antti-Jussi kyytiin kaupalta ja tekemään nosturikuvia uuden kaupan tontille. Ensimmäinen kuvauspäivä oli illansuussa ohi ja huomenna aivan erilaiset haasteet odottivat kuvausryhmää.

Akusti