LAMPURI, LAMMAS JA LAMMASKEBAB

Lammaskebakot

400g lampaan jauhelihaa
n 1 tl suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä
0,5-1 rkl jeeraa
0,5 rkl curryä

-sekoita mausteet jauhelihaan ja vaivaa muutama minuutti
-laita kylmään tekeytymään
-muotoile pulliksi tai tangoiksi
-paista pannulla kauniin ruskeiksi ja kypsennä tarvittaessa hetki uunissa, saa jäädä hieman punaiseksi



Paahdetut perunat

1 kg perunaa hyvin pestynä ja kuivattuna
1 rkl öljyä
suolaa, mustapippuria, (sokeria), tuoretta timjamia (ja rosmariinia)

-pese ja kuivaa perunat hyvin, halkaise ne kahtia ja laita uunipellille
-ripottele päälle mausteet ja öljy
-paahda uunissa 225*C:ssa kunnes kypsiä ja kauniin värisiä, noin 20-30 min


Majoneesi

0,5 rkl sinappia
ripaus suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua (tai vajaa 1 tl etikkaa)
1 kpl keltuainen
1-1,5 dl öljyä
tuoreita yrttejä
pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna

-laita pieneen kulhoon sinappi, suola, etikka ja keltuainen, sekoita tasaiseksi
-kaada joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen
-jatka kunnes majoneesi on sopivan paksua, voit myös ohenataa sitä esim. lorauksella kermaa tai tilkalla vettä
-mausta yrteillä ja valkosipulilla ja tarkista suola ja maku

Haudutettua karitsan niskaa

1 kg karitsan niskakiekkoja
1-2 porkkanaa
1-2 sipulia
pala selleriä ja palsternakkaa
tuoretta timjamia
öljyä ruskistukseen
1 rkl suolaa
kokonaisia mustapippureita
2 kpl laakerinlehteä
vettä

-ruskista lihat pannulla ja laita sopivan kokoiseen uuniastiaan -ruskista myös liemijuurekset ja lisää lihojen joukkoon -huuhtele pannu vedellä ja kaada lihojen päälle -lissä vettä uuniastiaan kunnes lihat ja juurekset peittyvät (uuniastian tulisi olla sopivan kokoinen) -lisää mausteet ja peitä esim foliolla -kypsennä uunissa 150*C kiertoilmassa tai 175*C tavallisessa noin kaksi tuntia, tai kunnes liha on mureaa ja irtoaa hyvin luusta -anna vetäytyä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua -saat hyvän kastikkeen haudutusliemestä soseuttamalla juurekset liemeen

HEIKIN LÄHIRUOKAA