OHRAreseptit ! Heikin lähiruokaa 16.4.2012

Ohravaahto
                                         
1 l maitoa
1 dl hienoja ohrajauhoja
1 tl suolaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
                          
Maito keitetään ja siihen sekoitetaan jauhot, suola ja sokeri.
Sen jälkeen jäähdytetään kylmäksi, ja lisätään vaahtoutuva vaniljakastike ja
vatkataan kuohkeaksi. Nautitaan hillon tai pakastemarjojen kera.
                                                                                       
Ohrapitsit
                                         
250 g voita
2 dl sokeria
2 dl rusinoita
1 kpl kananmunia
6 dl ohrahiutaleita
2 rkl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl appelsiinimehua
                              
Vaahdota voi ja sokeri, sekä lisää muna, sen jälkeen keskenään sekoitetut
kuivat aineet ja viimeksi mehu.
Nosta taikinasta nokareita pellille leivinpaperin päälle.
Jätä ympärille tilaa, sillä pikkuleivät leviävät paistuessaan
Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.
Kalatupakset

Särkimousse

200 g savustettua särkeä jauhettuna
100 g majoneesi
100 g ranskankerma
tilli, valkopippuri, sitruunapippuri

Kaikki sekoitetaan tasaiseksi massaksi

Luomuruisleipä pikku suupaloina

Kylmäsavuhauki sellaisenaan siivuina

Muikea muikkupotti

1 kg perattuja Puruveden muikkuja 
2 kpl sipulia
tillinippu
suolaa
1dl ruokakerma

Lempeä lanttu-porkkanapaistos

500 g lanttukuutio
500 g porkkanakuutio
100 g aurajuusto
suola, mustapippuri
siirappi (loraus 0,5dl)
1dl ruokakerma

Juurekset höyrytetään jonka jälkeen mausteet ja aurajuusto sekoitetaan
Siirretään uunivuokaan ja kaadetaan kerma
Paistetaan 200C  30min

Punajuuriohratto

300 g kypsäksi keitettyjä (säästä keitinvesi!) punajuuria soseutettuna (sauvasekoittimella näppärää)
1 rkl rypsiöljyä
2 dl esikypsytettyjä kokonaisia Jorma-ohra ryynejä
150 g sipulia oikein hienoksi hienonnettuna
2 dl olutta (suomalaista lageria)
n.7 dl punajuuren keitinvettä, johon on lisätty puolitoista kasvis- ja/tai lihaliemikuutiota
1 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
200 g raastettua parmesan-juustoa
maun mukaan suolaa

Juustoinen ohrasalaatti

Ruukku jääsalaattia, myös salaattisekoitus sopii
Purjo tai punasipuli
Kurkku
Tomaatteja
Salaattijuusto (Kolatun Wilhelmiina)
Keitettyä ohraryyniä 2 dl
Suola ja pippuri myllystä
Kastike (Sitruunamehu ja oliiviöljy)

Kootaan kerroksittain

Mustikkakukko ja vaniljapilvi

200 g margariinia
1 dl sokeria
2,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl ohrajauho (Jorma-ohra)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 dl mustikoita
0,5dl sokeria

Vaniljapilvi

2 dl vispikerma (vispaa kuohkeaksi)
1 dl maitorahka
0,5 dl sokeri
2 tl vaniljasokeri

Sekoita rahka, kerma ja sokerit
Sekoita pehmeä rasva ja sokeri kulhossa

Lisää ruis- ja ohrajauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe
sekoita tasaiseksi taikinaksi
painele noin 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille
voit käyttää myös pieniä annosvuokia tai uuninkestäviä kuppeja
kaada tuoreet tai jäiset mustikat vuokaan
lisää jäisiin mustikoihin 1 rkl perunajauhoja
ripottele mustikoiden pinnalle sokeria
tee lopusta taikinasta kukolle kansi
paista kukkoa uunissa 175 asteessa noin 60 min

Tarjoa haaleana vanilijapilven kanssa.

HEIKIN LÄHIRUOKAA