TUORE, LÄMMIN LÄHILEIPÄ ensiesitys 5.12.2013

 

Lähiruuantarjonta on lisääntynyt valtavasti lähikaupoissa muutaman vuoden aikana. Käyn tutustumassa K-kauppa Hertan valikoimiin ja kauppiaan kanssa valmistamme lopuksi kolmen ruokalajin menuun.

TUORE, LÄMMIN LÄHILEIPÄ

Grillattua tempeä ja salaattia

tempeä
tuoretta salaattia
leipäsiivuja
oliiviöljyä
sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa
suolaa, pippuria
chilikastiketta
-kuumenna tempe ja leipäsiivut grillipannulla kuumaksi
-mausta salaatti oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla, sekä etikalla tai sitruunan mehulla
-tarjoile chilikastikkeen kanssa



Matalalla lämmöllä kypsennettyä siikaa

siikafileetä
suolaa, pippuria
voita
(timjamia, sitruunan kuorta)
-nypi siikafileet ruodottomiksi, leikkaa annospaloiksi (n. 100-150g/ ruokailija), ja mausta suolalla ja pippurilla
-laita kalat yhteen tai useampaan vakuumipussiin niin, etteivät ne ole päällekäin
-laita pusseihin vielä nokare voita, sekä timjamia ja sitruunan kuorta, jos käytät, ja sulje vakuumipussi
-kypsennä sous vide- cookerissa 52-58*C:ssa noin 12-15 minuuttia ja poista pussit vesihauteesta



Hollanninkastike

1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 kananmunankeltuaista
200 g kirkastettua voita
2 rkl sitruunan mehua
merisuolaa myllystä

Kuumenna vesi poreilevaksi kattilassa. Laita vesi, etikka ja keltuaiset metallikulhoon ja nosta kulho kattilan päälle. Kypsennä seosta vesihauteessa noin 5 minuuttia koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se paksuuntuu emulsiomaiseksi eikä maistu enää munalta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja lisää sula voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunan mehu ja mausta suolalla. Siivilöi kastike ja tarkista maku.

Paahdetut puikulaperunat

10-15 kpl puikulaperunaa hyvin pestynä ja kuivattuna
2 rkl öljyä
suolaa, mustapippuria, (sokeria), tuoretta timjamia (ja rosmariinia)

-pese ja kuivaa perunat hyvin, halkaise ne kahtia ja laita uunipellille
-ripottele päälle mausteet ja öljy
-paahda uunissa 200*C:ssa kunnes kypsiä ja kauniin värisiä, noin 20 min (kiertoilmauuni)


Köyhät ritarit

4 siivua leipää tai pullaa
2 dl maitoa
1 dl kermaa
1 kpl kananmuna
sokeria tai vaniljasokeria
ripaus suolaa
voita paistamiseen
-valmista kermamaito yhdistämällä maito, kerma, muna ja mausteet
-dippaa leipä- tai pullasiivut munamaitoseokseen molemmin puolin (saa olla hetken), ja paista voissa pannulla kauniin ruskeaksi
-tarjoile hillon ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa

 

 

HEIKIN LÄHIRUOKAA